Onze smaakasperges

Kwaliteit gaat voor kwantiteit. Wij willen de lekkerste en de mooiste asperges telen die er zijn. Daarom hebben we ook al meerdere keren prijzen gewonnen met  `de beste smaakasperges`.

Om de beste smaakasperges te hebben, telen we de beste smaakrassen, zoals Cumulus. Dit ras geeft niet de meeste opbrengst in kilo`s per hectare, maar is wel het lekkerste en ziet er ook het mooiste eruit. Vele andere aspergetelers willen dit ras niet, omdat zij daarmee niet de hoogste opbrengsten in kilo`s halen, maar dit vinden wij minder van belang. Wij hebben liever een ras dat de aller lekkerste en mooiste asperges levert.

Om lekkere asperges te hebben, is de bemesting ook erg van belang. De aspergeplant zien wij als een topsporter. Wanneer een topsporter alle voedingsstoffen in de juiste verhouding binnen krijgt, dan kan hij ook optimaal presteren. Dit geldt ook voor de aspergeplant. Wanneer deze plant al zijn voedingstoffen in de juiste verhouding binnenkrijgt, dan kan hij ook betere presteren en geeft hij ook mooiere en lekkerdere asperges.

Om dit voor elkaar te krijgen, laten wij per aspergeperceel grondmonsters steken. Deze grondmonsters gaan naar een laboratorium in de Verenigde Staten. In dat laboratorium kunnen nog meer elementen in onze aspergegronden onderscheiden worden dan dat in Nederlandse laboratoria mogelijk is. Hierdoor wordt zichtbaar gemaakt wat de samenstelling van onze aspergegronden is en van welke elementen er tekorten kunnen ontstaan. Aan de hand van compost proberen wij daarna onze aspergegronden weer te optimaliseren. Dus wanneer er van een element in de grond van een aspergeperceel een tekort is, laten wij dit d.m.v. een bepaalde compost toevoegen aan de grond. Door de lekkerste aspergerassen te telen op de geschiktste aspergegronden met daarbij de juiste bemesting telen wij de lekkerste asperges!